Йога на смеха

„Смехът е слънчев лъч на душата“

Томас Ман

Какво е Йога на смеха?

Йога на смеха е практика, съчетаваща безусловен смях с физически упражнения и йогистко дишане (Пранаяма). Води се от мен в група в качеството ми на сертифициран инструктор по Йога на смеха. Създадена е от индийския лекар Мадан Катария въз основа на изследвания относно ползите от смеха за човешкото здраве. Йога на смеха ни връща към състоянието на естествена лекота, непринуденост и радост от нашето детство. Помага ни да приемаме по-лесно и с усмивка себе си, живота си, обстоятелствата и хората около нас. Припомня ни, че радостта и смехът съществуват вътре в нас и представляват наше естествено състояние. В Йога на смеха извикваме у нас безусловния смях – този, който не разчита на шеги и хумор, а който се заражда в груповата динамика чрез физически упражнения и поддържане на зрителен контакт между участниците, и който неусетно прераства в истински, заразителен смях и забавление.

Как протича една сесия по Йога на смеха?

Сесията по Йога на смеха започва с леки, разгряващи упражнения. Посредством дихателни упражнения дробовете се подготвят за последващите упражнения за смях, включващи движение, смях, визуализация и ролева игра. С цел постигане на цялостна полза от практиката (на физическо, емоционално и психическо равнище) в края на сесията се провежда водена релаксация чрез смях, по време на която участниците се разполагат легнали или седнали на постелки на пода и пускат с лекота естествения си смях.

Ползи от Йога на смеха

Смехът лекува, изпитвали сме го многократно през живота си. Съгласно научни изследвания човешкото тяло не прави разлика между симулирания и истинския смях. И в двата случая организмът ни произвежда т. нар. „хормони на щастието“ (серотонин, ендорфин и други). Чрез редовно практикуване се повишават имунитетът и тонусът на организма, тренират се дихателните мускули, подобрява се кръвообращението, значително намалява и изчезва стресът, подобряват се настроението, социалните контакти и цялостно се повишава качеството на живота.

Противопоказания

Йога на смеха е противопоказана при сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, при хернии, скорошни операции, епилепсия, респираторни инфекции и остро протичащи заболявания, както и по време на бременност.